Надали знаете нещо за село Момчиловци. Но пък може би сте

...
 Надали знаете нещо за село Момчиловци. Но пък може би сте
Коментари Харесай

Българско село пази тайната на дълголетието

  " Надали знаете нещо за село Момчиловци. Но пък може би сте чували за българските Родопи покрай гръцката граница? В Китай този район става все по-известен и броят на китайските туристи в Родопите пораства с всяка минала година. Говори се, че в Момчиловци се крие изворът на дълголетието ", оповестява немската телевизия ARD в предаването си " Weltspiegel ". В настоящия му епизод бе излъчен петминутен репортаж за родопското село, китайските му посетители и киселото мляко. 
" Не можем без киселото мляко "

Авторът на репортажа споделя, че в селото се организира курс по китайски език. " Китайският е прекомерно комплициран, само че има няколко израза, които желая да науча безусловно, с цел да направя усещане на китайските гости ", споделя Гергана, която е стопанка. И инженерката Станка посещава езиковия курс. " Мен ме интересува китайската просвета и логиката на основаването на йероглифите ", споделя тя пред камерата на ARD. От късия филм научаваме, че в Момчиловци отскоро има и указателни табели на китайски език. " Защото това село крие една загадка ", акцентира създателят на репортажа. По-нататък той споделя, че китайците, които посещават Момчиловци, се интересуват най-много от едно - лактобацилус булгарикус.

Домакинята Гергана води журналистите от ARD до къщата на Стоян Чукаров. Той е на 94 години и към този момент е знаменит. Посещават го телевизионни екипи от разнообразни краища на света. И всички те желаят да узнаят от него по какъв начин е достигнал до тази напреднала възраст. " Ние живеем дълго, тъй като ядем доста кисело мляко. Не можем без него. И няма значение дали е краве или овче. Аз нуждая се от прясното и киселото мляко, с цел да живея. Затова и пребивавам толкоз дълго ", споделя дядо Стоян пред камерата. Същото желаят и китайците. В тяхната страна удължаващото живота кисело мляко от Момчиловци се популяризира и по телевизията.От репортажа излиза наяве, че съвсем всеки супермаркет в Китай предлага киселото мляко " Момчиловци ". За китайците то е знак на здраве и дълъг живот. Никой не е ревизирал научно тази доктрина, само че мнозина имат вяра в нея, споделя създателят на късия филм. В него се демонстрират и фрагменти от Китай. " Много обичам тази марка. Знам, че идва от едно място, където хората живеят доста дълго ", споделя една китайка, която преди малко си е купила една опаковка " Момчиловци ". Към нея се причислява един юноша и коментира, че етикетите съдържат информация за дълголетието. А една минувачка споделя, че доста харесва българското кисело мляко.

Обратно в Момчиловци. Там създателят на репортажа се среща с млекопроизводителя Илия Атанасов. Той добре си спомня за първата китайска делегация, пристигнала в селото преди осем години. Млекопроизводителят споделя, че китайците доста деликатно следили по какъв начин се създава киселото мляко. " Нашата загадка е доста простичка. От една страна това е чистата храна от планинските поляни. Освен това ние имаме специфична порода крави. Те дават по-малко мляко, само че пък с доста по-високо качество ", споделя той.

Илия Атанасов демонстрира на немските журналисти традиционния метод на произвеждане на киселото мляко. Загрятото до 45 градуса прясно мляко се охлажда и се цялостни в буркани. То се смесва с лактобацилус булгарикус - живите бактерии са от друг буркан с готово кисело мляко. Новите буркани се завиват в забрадка. След няколко часа киселото мляко е готово. Китайците са копирали точно този метод на произвеждане и се пробват да го ползват и в родния Китай.

Фестивалът на млякото

През последните години в Родопите идват от ден на ден китайски туристи. Те следват пътеката на дълголетието, която познават от рекламите. Гостите от Азия са най-многобройни по време на празника на киселото мляко. От известно време насам той се организира всяка година и може да се похвали с съвсем 5000 гости от Далечния изток. А това е добре пристигнало за локалните хора, тъй като китайците оставят пари в района.

Домакинята Гергана също се надява да завоюва нещо от туристическия взрив. Затова всеки ден седи пред дребната си къща и настойчиво учи йероглифите. " Надявам се да запазим достоверния образ на нашето село, макар туризма. Китайските туристи няма да ни съсипят. По-скоро ние ще ги променим посредством хубостта на нашата природа ", споделя тя. Тя си мечтае да отвори лична къща за посетители, в която да сервира на китайските посетители българско кисело мляко.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР